Camino Santiago de Compostela 2009

10-5-2009
Beste medewandelaars,
Vanaf nu kunt u hier het nieuws lezen over de komende avonturen van Ria Bindels die op 4 juni a.s. opnieuw haar schoenen op de Camino zal zetten. Behalve wandelen zal zij zich dit jaar ook inzetten als gastvrouw in een van de vele pleisterplaatsen langs het pelgrimspad. Wilt u reageren of Ria een bemoedigend woordje meegeven, stuur dan uw boodschap per email  naar de webmaster. Uw bericht wordt dan op deze pagina geplaatst. Als Ria daar in Spanje een internetcafe tegenkomt zal zij deze pagina zeker lezen. Verder laat ik het woord aan Ria en fans.
Vriendelijke groet, De webmaster top

15-5-2009
Hallo Ria,
Nog even, dan ga je weer op pad. Wat zou ik graag Margootje (Wim Sonneveld) willen zijn en stiekem in je binnenzak meegaan. Maar gelukkig voor jou, kan dat niet. Sprookjes bestaan niet. Ben je goed getraind? We hebben elkaar lang niet gesproken maar ik denk wel aan je. Ria, ik zal de site goed in de gaten houden en wens je een hele voorspoedige reis.
Groetjes, Corrie van Veen top 

02-06-2009
Lieve Ria,
Ik wachtte al lang op een vallende ster…
kling kloink….een ster…
die hopelijk al jou wensen en dromen uit zal laten komen!
Veel plezier op de Camino…kom goed thuis!
Groet, Myriam top 

03-06-2009.
Ria,
Namens mij en de deelnemers van de lunchactiviteiten van de Rijksdienst voor het Cultureelerfgoed wens ik jou een hele goede reis en een behouden terugkomst.
Veel liefs, Riet Smal top

 

16-06-2009  19:08uur.
Dag mensen,
Eindelijk een internet cafe. Mijn camino verloopt prima. In Santandar goed geland. Het begin is gemaakt, ik ben onderweg, een vrij (dwz leeg) bed vond ik, een lekker glas wijn dronk ik!
Ben twee dagen in Oviedo gebleven en richting Aviles gelopen, helaas veel langs de weg en regelmatig de regenjas aan. In Aviles in een rommelige herberg overnacht, beetje schimmelig en muffig, maar een aardige hospitalero die een likeurtje inschonk en zelf ook meedronk. Tegen de avond komt nog een groep portugese fietspelgrims binnen, alles staat in de slaapruimte, zelfs de fietsen en alle natte bagage.
12062009luarcafront

Aviles – San Estaban. Drie km voorbij de herberg doorgelopen tot een jeugdherberg omdat de herberg In El Moral gesloten was. Nog vier duitse pelgrims zijn hier ook beland. Ik heb een kamer in de jeugdherberg met balkon, de mannen hebben een eigen kamer. Luxe.

la Magdalena, Hier in een klein hostel overnacht omdat het vreselijk begon te regenen. De route is behoorlijk heftig met veel omleidingen omdat er bouwwerkzaamheden zijn, bruggen en hoge viaducten. Een heerlijke nacht met een lekker groot badlaken maakt alles goed. De volgende stop is Cavadeo, dan een havenstadje: Luarca.

12062009luarcaback

De Camino del Norte loopt steeds behoorlijk ver van de zee af, ik zie de zee soms in de verte, maar omdat ik vasthoud aan de markeringen, om niet te verdwalen mis ik de kust. In een oude school overnachten de pelgrims, langs de weg is deze herberg gelegen. Het is nu mooi weer. Het strand is ruim 2 km verder, dat heb ik er voor over. Het is prachtig! Wat een goed besluit. Een mooi strandje tussen de rotsen is een heerlijke plek om even uit te rusten. In de herberg zijn duitsers, fransmannen en spanjaarden. De was hangt overal te drogen, en de herberg is zo goed als vol 22 bedden (11 stapelbedden). Tot nu toe geen nederlanders en nauwelijks vrouwen op de camino ontmoet. Bij de hospitalero thuis een stempel gehaald en voor 7 euro heerlijk gegeten en wijn gedronken.

De volgend route is heel mooi maar steeds slingert het pad om de grote doorgaande weg heen. Na de 10de lus en 10 x de weg overgestoken te zijn zie ik een aanwijzing van een kustpad. Dat is niet de Camino  maar wel een wandelweg. Hier is het heftig klimmen en via de rots kliffen heb je prachtige uitzichten. De herberg staat op een rotsklif. Er zijn veel jongelui in deze herberg, frans en spaans en ontzettend rumoerig. De herberg is gewoon open, geen sleutel, geen hospitalero. De jongelui gaan op stap naar het dorp. Drie oudere pelgrims (waar ik mezelf onder reken) liggen keurig om 22.00 u in bed. Midden in de nacht komen de jongelui thuis en zoeken stommelend hun bed op en hebben nog een poosje napret. Gelukkig heb ik oordoppen bij de hand.

Ik ben al bijna op het einde van de Camino del Norte. Het gaat geweldig op enkele blaren na, mijn kleine tenen hebben schijnbaar een abonnement op de Camino om vervelend te zijn. Ik denk af en toe aan iedereen, ik ben blij dat het allemaal lukt. Ik heb genoeg te eten onderweg, de wijn is lekker, de weg is goed aangegeven, maar soms erg stijl omhoog en dit gebied is erg bosrijk.

Het einde van de Camino del Norte. Onderweg enkele bouwvallige huizen tegengekomen waar ik best een gezellige herberg van zou kunnen maken. Maar hier komen te weinig pelgrims voorbij. Over een lange brug moet ik naar Ribadeo lopen, deze brug was moeilijk te vinden, ik zwierf even rond op een verkeersplein met verschillende afslagen en opeens vond ik de goede weg. dan ben je blij!!  De brug is 600m lang en erg hoog. Het is de verbinding naar Galicië. Daar ben ik nu. Omdat de laatste route maar 18 km was, besluit ik om met het smalspoortreintje langs de kust naar Ferrol te reizen, daar is het begin van de Camino Ingles. In Ribadeo nog fietsende pelgrims tegengekomen, een echtpaar uit Duitsland, zij hadden me al een keer eerder zien lopen. Er komt nog een duitser langs die terugloopt, ook hij komt erbij zitten, dan komt een man uit Hannover in Ribadeo aan. Het wordt gezellig, we drinken nog maar een glas wijn in het stadje. Het groepje wordt steeds groter, sommige pelgrims lopen van hier naar Santiago. Ik kom ´s avonds in Ferool aan en begin de volgende dag. De herberg in de Neda is leeg, hier is niemand, want de herberg blijft leeg! Een prachtige herberg en de volgende dag
Groet, Ria top

Beste mensen,
De email van Ria breekt een beetje vreemd af, ongetwijfeld een foutje tijdens het versturen van het bericht.Als Ria het leest zal ze er wel   op reageren.
De webmaster.

17-06-2009   21:30
Hallo mensen,
ik heb gisteren mijn bericht moeten afbreken, ik hoop dat het jullie heeft bereikt. Ferrol is een haven stad waar de Camino Ingles begint. ACoruna is de andere vertrekplaats van de Camino Ingles. Onderweg naar Santiago komen deze twee route bij elkaar.

Van Ferrol een mooie etappe naar De Neda gelopen. In de herberg was niemand. Een mobieltje (ik heb het bij me) is dan toch wel handig. Even bellen, het telefoonnummer hangt bij de herberg en binnen 5 minuten wordt de herberg geopend. Ik wist niet dat deze camino zo mooi is en rustig. Geen enkele pelgrim. de mooie herberg ligt aan de oever van een  baai.

De volgende etappe was behoorlijk zwaar, even een dipje gehad na de zoveelste beklimming. Zware, lege benen die maar langzaam   omhoog willen. Mijn knie houdt het goed. Ik ben blij dat ik in Duitsland de Rheinsteig heb gelopen, zo zijn de routes hier ook, langs de rivier maar steeds heuvel op heuvel af. Pas om 6 uur bij de volgend herberg aangekomen. Weer leeg, een telefoonnummer van de politie moest je bellen en ook hier staat iemand na 5 min met een sleutel. Deze agente is zeer ongeintereseerd. Ze belt constant en wordt steeds opgebeld. Ik ga maar even op een stoel zitten, en na 10 minuten voorzichtig rondkijken moet ik eerst een inschrijfformulier invullen, dat ze al telefonerend naar me toe schuift. Het komt in orde. Deze herberg ligt in een doodlopende straat op een prachtige plek aan de rivier. Laat in de avond komen er nog twee spaanse jongens die deze camino lopen. Het is er keurig en netjes, jammer dat de damesdouche het niet doet. Maar dat is geen probleem als er nauwelijks pelgrims zijn.

Nu is de volgende herberg op 40 km. Dat trek ik onmogelijk. Het eerste stuk tot Betanzos loop ik en neem de bus naar A Coruna.
Vanaf A Coruna, werkelijk een prachtig stadje met een mooie vuurtoren en leuke stranden, hier  haal ik in de Jacobskerk een stempel. Ik loop de volgende dag naar een rotspunt waar Keltische stenen staan, indrukwekkend en lui luierend verbreng ik hier de dag.

De Camino Ingles komt verderop op een punt uit en dan is het dezelfde weg als vanuit Ferrol. Santiago komt al dichterbij. Maar daar blijf ik niet. Na deze etappes, met heerlijke zonneschijn in Galicie, neem ik afscheid van deze omgeving.

Als je heerlijk op de camino onderweg wil zijn, dalen en klimmen moet je voor lief nemen en gezelschap van pelgrims heb je niet, dan moet je deze route lopen. Ik ben blij dat het zo goed gaat, neem vaak pauzes, onderweg kom je wegrestaurants tegen waar je overdag een menu del dia kunt eten. Niet duur en meestal zit je dan met vrachtwagenchauffeurs in het cafe. Geen punt. Mijn regenjas is diep opgeborgen op het verste plekje in mijn rugzak.

Voor iedereen een caminogroet met veel liefs   RIA top 

24-06-2009  22:40 Kaartje ontvangen van Ria

17062009illasciesfront

 

17062009illasciesback

 

18062009illasciesfront

18062009illasciesback

Dag mensen,
Vandaag 23 juni 2009: de laatste dag in Portugal, morgen loop ik de camino portuguesa verder en passeer de portuguese-spaanse grens. Ik ben blij dat ik even kan internetten. Dat is niet eenvoudig. Ik ben in een prachtige herberg in Valenca. Een kaart om te internetten moest ik bij de plaatselijke brandweer halen en dat is nu gelukt. 2 dagen geleden heb ik bij een nederlands echtpaar geslapen, die naar Portugal zijn verhuisd. Heel verrassend en heel leuk, de eerste keer dat ik sinds mijn vertrek weer nederlands gesproken heb. De zon schijnt hier uitbundig, ik ben blij dat alles goed gaat. De route is goed gemarkeerd, dat is een hele geruststelling. 

Deze route is in Porto in Portugal begonnen bij de kathedraal. Via Santiago ben ik met de bus naar deze stad gereden en aan de route begonnen. Toen wij de grens Spanje- Portugal passeerden was er een uitgebreide politie controle. Mijn rugzak lag onderin de bus bij de bagage( met mijn paspoort erin ). Iedereen had zijn pas als handbagage bij zich. Dat was even heel chaotisch want ik kon mijn pas niet vinden, ik had hem te goed opgeborgen net als mijn mobieltje. Toen volgde er ook nog een totale bagage controle. Porto is een prachtige stad, ik ben erg onder de indruk van Portugal. Vriendelijke en behulpzame mensen. Ik heb al plekjes gevonden waar een herberg nodig is, of dit te realiseren is weet ik nu nog niet.

Het lopen gaat af en toe heel moeizaam, ik heb blaren, asfaltexceem (rode brandende plekken op mijn been) maar het kan erger. Vooral de steile stukken zijn zwaar. Gisteren was het even erg zwaar. Er was geen weg meer alleen nog maar stenen en berg. De herbergen liggen ver uit elkaar. Het is niet druk op deze route, op de engelse camino van Ferrol en O Coruna naar Spanje was niemand onderweg en heb ik alleen in de herberg geslapen.

Ik houd iedereen op de hoogte en wens iedereen alle goeds toe. Tot binnenkort.

Veel wandelgroeten van RIA top

28-06-2009  22:28

Lieve Ria, 

Geniet van je verhalen, Cees ook. Zou je laten weten hoe het met Cees gaat en we merken dat je een kaarsje hebt gebrand want alles gaat voorspoedig. Zal niet teveel uitweiden, maar tot nu toe is alles goed gegaan zelfs de operatie.

Veel succes verder en we blijven je volgen. 

Groetjes van Thea en Cees  top 

02-07-2009      21:05 

Dag lieve mensen,

Ik ben weer in Santiago de Compostela !!! Het wierookvat heeft gezwaaid en een van mijn medepelgrims op deze camino heeft, met andere priesters, de mis opgedragen. Een priester uit Polen heb ik regelmatig ontmoet, hij heeft ook gewoon als pelgrim, maar heel ingetogen, de route vanuit Portugal gelopen. Dat ontroerde me erg toen hij op het altaar stond en even zwaaide. Het was voor ons allebei een   verrassing om elkaar zo terug te zien.

Onder politiebegeleiding in Santiago aangekomen. We raakten op de route te midden van een hele grote demontratie van haven arbeiders uit de metaal sector terrecht. We kregen net als de demonstranten die ook te voet onderweg waren volledige verzorging. Water en versnaperingen werden aangeboden. De weg was afgesloten voor verkeer, er waren meer dan 2000 demonstranten. De staking was begonnen in Vigo bij de haven, daar was het toen wij er waren iets grimmiger.

Het was weer een indrukwekkende pelgrimstocht. Er is en was overal feest. Alle heiligen in Portugal en Spanje schijnen in juni en juli hun jaarlijkse feestdag te hebben.

Processie´s, muziekfeesten, optochten en taptoe´s met vuurwerk wisselen elkaar af. Jammer dat ze soms in de herbergen echt streng zijn en de tijd van 22.00u aanhouden. Dan beginnen sommige fessten pas.

Morgenvroeg vertrek ik om 07.00u richting Muxia. Het eerste stuk is hetzelfde als naar Finisterre. Het is behoorlijk warm, meestal rond de 30 graden. Tenen, benen alles gaat goed. Onderweg op deze route waren mooie nieuwe herbergen.

Het landschap in Portugal is ten opzichte van Spanje erg lieflijk, de mensen zijn iets rustiger en erg vriendelijk.

Veel liefs voor iedereen,

RIA top 

12-07-2009  15:33

Lieve Ria,

Inmiddels ben je jarig geweest, ik hoop dat je een fijne dag hebt gehad, nog van harte gefeliciteerd. Je reis volg ik op je site, het is fijn om te lezen hoe het met je gaat en wat je meemaakt. ik wens je nog een hele fijne tijd waar je met veel plezier op terug kan zien.
Ik wens je nog een hele fijne tijd waar je met   veel plezier op terug kan zien.

Anneke Brons top

P.S. Ik denk nog vaak aan Boppard, wat een fijne dagen.

20-07-2009  6:44

Lieve wandelvrienden,

Bedankt voor de leuke reactie´s die ik   ontvangen heb.

Vanaf de kust ben ik met de bus naar Santiago teruggegaan. Daarna af en toe een dag lopen, dan weer een stuk met de bus en vanaf Jaca ben ik dagelijks weer gaan lopen in de Pyrenëen. De kust was prachtig maar de kletterende watervallen en de riviertjes door de Pyrenëen zijn ook indrukwekkend. De weg was behoorlijk pittig, veel klimmen, ik herkende veel mooie stukken natuur en dat was ook een stukje herinnering wat ik ooit in gedachten had opgeslagen en nooit meer vergeten had.

In kloosters en herbergen onderweg geslapen, altijd was er wel een plekje en uiteindelijk vlak in de buurt bij Lourdes uitgekomen. Ik heb het klooster met de zusters van Bethlehem gevonden waar ik ooit was en dat raakte me diep. Alleen hier was deze keer geen plaats en daar had ik helemaal niet op gerekend. Het is namelijk een behoorlijk lange, steile berg op lopen die niet op de doorgaande route ligt. Er logeerde familie van een van de zusters. Er werd een glaasje water aangeboden, maar ik kon echt niet blijven. Een beetje (veel)       teleurgesteld weer terug. Het is warm! (ik heb altijd mooi weer, steeds boven de 25 graden). Je zoekt vaak de schaduwrijke kanten van de weg op. Dat is er niet altijd, ik kan er wel tegen.

Naar Lourdes verder lopen vond ik te ver. Onderweg zag ik een bordje met kamers vrij. Ook dat was een hele omweg. Het was er erg rommelig en druk ingericht. Beelden (geen kunst), kunstplanten, poppen, speelgoed, opgezette dieren elk denkbaar hoekje stond vol. Ik besloot toch maar te blijven maar kreeg daar hoe langer hoe meer spijt van. Overal vliegen, oude versleten meubels met ondenkbaar veel kleedjes, oude kussentjes. Na de douche besloot ik toch weg te gaan, beetje moeilijk allemaal.

Uiteindelijk naar Lourdes verder gelopen en kwam daar om 20.00u aan. De basiliek speelde Ave Maria voor mij, dat gaf een goed gevoel. Bij een semenario terecht gekomen maar daar mochten geen vrouwen slapen. Toch nog onderdak gevonden.

Ik ben na 2 dagen verhuisd naar de Cité Saint Pierre, een heel groop opvangcentrum waar katholieken van de hele wereld terecht kunnen. Ik ben hier nog vier dagen gebleven. Twee dagen heb ik bij het Hospitalité Sacre Coeur gewekt, zieken begeleiden in de rolstoel en       medewerker bij de organisatie van de processie´s. Hier heb ik nog mooie uitstapjes gemaakt met een Vlaamse medewerker die hier vrijwilliger is. Naar een concert gewwest, ondergrondse grotten bezocht en naar de geboorteplaats van Bernadette gewandeld.

Met de trein naar Saint Jean Pied de Porte gereisd. Ik moet naar mijn adres in Los Arcos vertrekken waar ik op 24 juli moet gaan werken. Vandaag de route naar Ronscesvalles gelopen, hier slaap ik in de Nederlandse herberg. Ik was een van de mooiste bergwandelingen die ik ooit maakte. Zwaar maar mooi.

Ik ben dus weer terug in Spanje, kan nog drie dagen lopen dan ga ik in de herbergen werken. Ook dat zal eeen bijzondere ervaring zijn.

Ik houd jullie op de hoogte (in Lourdes heb ik uiteraard ook nog een kaarsje opgestoken voor iedereen)

Liefs Ria top      Extra bijlage   Lourdes20-07-2009  9:46

Dag Ria,

Je belevenissen op de website regelmatig volgend, bewonder ik je in de levenslust die je hebt!
Gefeliciteerd met de bereikte plaatsen en met het genieten van onderweg zijn. Als ik je schilderij zie en een idee hebt waar je bent, past het helemaal.
Hartelijke groet ook van Broeder Fons,

liefs Ben top
Ben Noorloos, b.noorloos@gmail.com 06 12141231

21-7-2009  7:49

Lieve Ria,

Ik las net je verhalen. Je bent in dat havenstadje Luarca geweest, was je ook zo onder de indruk??? Ik lees dat het zwaar en goed is, het lijkt me geweldig om dit te beleven. Ik vind het een eer te weten dat jouw voeten ook een beetje voor mij lopen. Je kaartje ligt op mijn bureau.

Ria, ik hoop dat ons notitieboekje je mooie gedachten kunnen vatten. Ik hoop ook dat wij straks weer mogen genieten van jouw mooie gedichten, die vertellen over jouw ervaringen.

Lieve Ria, geniet nog even van vrijheid, natuur en alleen zijn. In gedachten loop ik af en toe stukjes met je mee.

Veel liefs Riet Smal top 

24-7-2009  12:07

Lieve mensen,

Met de trein vanuit Lourdes vertrokken naar St Jean Pied de Port. Met in mijn hoofd nog steeds de indrukken van Maria, de grot, de lichtprocessie, de basiliek en alle mensen die met veel bevlogenheid oprechtheid Lourdes bezoeken, reis ik weer verder.

Hier stap ik uit de trein met 1 Italiaan, een Ierse, een Belg en een Duitse, overnacht in een van de herbergen en vertrek de volgende dag voor een bijzonder lange en zware etappe naar Roncesvalles. Er staat heel veel wind en de prachtige route loopt steeds weer hoog door de bergen. Ik loop tussen de wilde paarden en schapen door (ze zijn niet echt wild) en ontmoet in Roncesvalles de nederlandse hospitaleros. Er zijn veel pelgrims onderweg.

Intussen ben ik enkele dagen later in Los Arcos aangekomen en blijf hier.

Liefs RIA top 

27-07-2009      12:16

Dag Ria,

ik zie en lees dat je het goed maakt. Veel geluk en plezier op je verdere wandelwegen.

Vr. groeten,

Jan Laseur   uit Leusden top

27-07-2009  15:42

Hey ma-Ria,

Heb net met veel plezier jouw verhalen gelezen, en dat had ik eerder moeten doen… Echt heel erg leuk om te lezen!!! En ik vindt het zo spannend voor je wat je steeds weer mee maakt en de zware berg etappe’s. Petje af voor je wat een doorzetter ben je toch GEWELDIG! Hier alles okee, vakantie voor de Foeppers! Woensdag hoor ik meer over een opleiding met baan garantie…spannend! heel veel liefs en groeten en succes met het werken in het hostal, leuk je stem gehoord te hebben laatst.

Remko en Suzan top

28-07-2009  20:52

Dag alle wandelaars,

In Los Arcos ben ik goed aangekomen en zou hier gewoon wel willen blijven. Prima herberg, alles gebeurt hier een beetje met de ´Spaanse slag´. Ik heb een eigen kamer t.o. de herberg, we hebben een leuk team om mee samen te werken en alle werkzaamheden worden goed verdeeld.

De hospitaleros, de mensen die de herberg beheren, werken niet alleen met de Spaanse slag, maar zijn ook een zeer international volkje.

Kyoko uit Japan woont hier en maakt schoon en kookt twee keer per dag voor ons. Een Mexicaan, die dus zeer goed Spaans spreekt, assisteert iedereen.
Drie jonge Hongaarse meisjes die Spaans en Engels studeren, assisteren Kyoko. Ik begin soms om 8 u, soms om 13.00u of om 15.00u. Het ontbijt om 06.00 u wordt door de Spaanse eigenaar zelf geregeld.

Dit is de herberg van het Oostenrijks Jakobsgenootschap, een Casa de Austria, heel veel Duitse en Oostenrijkse pelgrims. Die worden door mij ontvangen.

Vandaag is de herberg ook weer ´Completo full´. Er is geen bed meer vrij. Het is bloedheet in Spanje en de pelgrims vallen zo´n beetje halfdood bij de herberg binnen. Bij dit laatste stuk is 7 km geen schaduw, alleen open zandpaden. Wel heel mooi. Ik heb zelf ook alle weken met heel mooi weer gelopen. Iedereen gaat al heel vroeg op pad. Wat ook heel verstandig is. De meest voorkomende vraag is hoe laat de bus morgenochtend vertrekt. De bustijden ken ik al uit mijn hoofd. De bus en de kerkdiensten beginnen altijd op tijd, de overige afspraken zijn altijd later dan afgesproken.

Gisteren ben ik in de herberg begonnen om afspraken te maken voor sport- en ontspanningsmassages. Ik heb een affiche gemaakt, de accomodatie was hier al maar werd niet gebruikt.

Soms maak ik ´s morgens een wandeling (tussen 7 en 11) of ga fietsen, hier staat een mountain-bike van de Mexicaan, hij is niet zo groot dus deze fiets is goed afgesteld

Morgen maak ik een uitstapje naar San Sebastiaan, aan de kust met de eigenaar en 2 hospitaleros. We gaan met de auto. Het leven is hier heerlijk. Ik laat snel weer van me horen.

Ik heb alle leuke reactie´s van iedereen die meeleeft gelezen, dankjewel voor jullie belangstelling.

Liefs en wandelgroet van RIA top

05-08-2009        22:10

Lieve wandelmensen,

Ik woon hier in een wildvreemde stad en het lijkt wel of ik hier volkomen thuis ben. Een zeer internationaal team met medewerkers in de herberg. ·Een Japanse, zij kookt 2 x per dag voor ons, heel vreemd maar wel (?) een beetje lekker, geitenogen of andere voor mij       volkomen onbekende spijzen. Een Mexicaan werkt hier, drie Hongaarse studenten (studeren Spaans en Engels, heel handig) en de eigenaar van de herberg is een Spanjaard. Hier ben hier omdat dit een Casa de Austria is, er komen veel Duitsers en Oostenrijkers, zij kunnen in hun eigen taal door mij ontvangen worden.

Een bonte stoet van pelgrims komt en gaat elke dag, we hebben ruim 60 slaapplaatsen, die ook nu weer allemaal bezet zijn. Zij komen van Zuid-Afrika tot wit Rusland, van Schotland tot Korea of gewoon van de Landweg in Leusden, echt waar.

Het is heel boeiend om hier te zijn, ik heb veel vrijheid en ga tussen door nog flinke wandelingen maken.

TE ROOMS VOOR DE HERBERG!

Eergisteren ben ik naar een herberg gewandeld, ruim 10 km verderop waar ook nog een hospitalera gevraagd werd, voor volgend jaar. Een heel idyllisch gelegen dorp maar een beetje klein, 100 inwoners, geen winkeltjes, alleen de bakker komt 1 x per dag met zijn       bestelauto voorbij en heeft alleen keihard stokbrood. Ik was echter niet geschikt, zij koken zelf voor de pelgrims, die dan in hun huiskamer eten, zij slapen allemaal bij elkaar, en moeten verplicht bidden en evangeliseren. Deze medewerkers hebben Jesus Christus als hun verlosser aangenomen en vertellen wat God in hun leven heeft gedaan. Van Maria willen ze niets weten en ik was bij voorbaat niet geschikt. Gelukkig had ik weer dezelfde mooie wandeling terug.

Het bevalt me hier echt prima. Er staat nu weer iemand te wachten om te internetten, dus ik sluit weer,

veel liefs

RIA top

09-08-2009        19:50

Lieve wandelaars,

Gisteren is hier in Los Arcos een Duits echtpaar met 3 ezels aangekomen. Het was echt moeilijk  om onderdak voor ze te vinden. Ze spreken geen woord spaans.

Nadat ze door de plaatselijke onderburgemeester weggejaagd waren omdat de ezels van het plaatselijk plantsoen gras aan het grazen waren en door de politie weer opgevangen zijn (vreemde omgedraaide wereld soms) heb ik ze uitgenodigd om hier met mij in “mijn herberg” te komen eten. Ze hebben veel meegemaakt en zijn vanuit Keulen al maanden onderweg. Vanochtend ben ik met hun meegelopen tot het volgende dorp. Zij gingen weer verder en ik moest weer terug. Soms heb je hele goede waardevolle contacten met pelgrims voor wie je alles over hebt.

Tot de volgende keer.

RIA top

10-08-2009  02:19

Lieve Ria,

Met ingehouden adem je avonturen gelezen, het lijkt mij fantastisch om ook mee te maken, vooral betreft het landschap wat jij allemaal ziet en vooral beleeft…het is ongelofelijk, jij bent in ieder geval niet onder de hitte bezweken. Het werken gaat je ook goed af, en dan zo’n internationaal gezelschap, onvergetelijke ervaring lijkt mij…

Het blijft je goed gaan!!!!, geniet…Het concert van Rieu was geweldig, en tot gauw ziens, veel groeten van Jacqueline

en ook namens Yvon.. top

12-08-2009  14:42

Lieve   Ria, 

Ik heb al je verslagen gelezen en bewonder je enorm. Ik hoop voor je dat je je plek hebt gevonden om een reugio te runnen.

Nog veel mooie dagen en sterkte met je lessen, liefs en groeten van Narda. top

 

Roncesvalles,       25-08-2009  20:29

Hallo wandelaars,

In de Nederlandse herberg in Roncesvalles is het een wonderlijke wereld. Elke avond meer dan 100 pelgrims, die na een  zware dagetappe vanuit Frankrijk (St Jean Pied de Port) hier aankomen. Deze etappe is prachtig, de Pyrenëeen zijn zo mooi. Sommige pelgrims zijn best wel zenuwachtig dat ze de Camino gaan lopen. Bijna altijd hebben ze een té zware rugzak bij zich. Er gebeurt van alles. Vannacht tegen twaalf uur, toen we naar het klooster teruggingen na een zeer mistige, regenachtige en kille middag en avond stond er bij de poort van het klooster, in een uitgestorven Roncesvalles een verdwaalde fietspelgrim uit Italië. Hij was op weg naar Pamplona, maar in de mist verdwaald. Die man was erg gelukkig dat zich iemand om hem bekommerde. De herberg was al sinds 22.00u gesloten, dan ligt hier iedereen te ronken of naar het geronk van iemand te luisteren. Hier is ook een barakken-kamp met 14 units voor 8 pelgrims  en verder enkele grote tenten. Dat wordt door scouts beheerd. Daar brachten wij hem naar toe, de scouts zaten nog gezellig bij elkaar en hij werd hartelijk verwelkomd.  Hij wist niet hoe hij ons bedanken moest, kustte onze vingertoppen en wij konden eindelijk naar bed. Morgenochtend om 06.00u doe ik het licht weer aan in de herberg. 

Vanmiddag was er een Canadees, die de nacht in de bergen had doorgebracht ook totaal ontredderd met een taxi in de herberg gebracht. Het verkeerde pad ingeslagen en dit bij de dichthangende mist in de bergen niet gezien. Eindeloos lopen dwalen om het pad weer te       vinden en hij was daar niet ingeslaagd. Hij bekende een van ons dat hij heeft gebeden omdat hij zo’n angst had om alleen in de bergen te blijven slapen en niemand meer te zien.  Er zijn veel mensen die veel meemaken, maar ook veel mensen die morgen gewoon op de bus stappen.
Een bijzonder volkje die pelgrims. Ik ben hier nog tot 5 september. Een waardevolle afsluiting van de Camino.

Groet,

RIA top

Beschikt u over Google Earth, bekijk deze mooie maar moeilijke route en klik hier.

26-08-2009  20:59

Dag Ria,  We hebben genoten van je mooie verhalen van je voettocht en avonturen. Je kunt wel weer een boek schrijven! Geweldig dat je ons deelgenoot maakt van alle belevenissen.

Geniet er nog even van! Tot ziens in september.

Hartelijke groet van Kok en Renske uit Soest

31-08-2009  18:26

Lieve Ria,

Jammer, dat ik nu pas (29 augustus) al je belevenissen lees. 

Ik hoop zo voor je dat je op een mooie plek, een herberg voor volgend jaar kunt vinden. Het lezen van jouw verslagen is net een boek, waarin je niet kunt stoppen. Veel goeds voor de laatste week.

Groetjes, Janneke Plugge

03-09-2009        14:44

Vanochtend donderdag 3 sept kwam een totaal verwarde, vermoeide, en emotionele man uit Zweden bij de herberg aan. Hij was gister verdwaald op de berg en had in het bos op de berg geslapen. Een grote flinke man die dan heel hard een kopje koffie, stuk brood, een stoel en een een begripvol woord nodig heeft en van opluchting en angst voor wat hem is overkomen niet meer praten kan van     ontroering. Ik kan hier wel een opvanghuis voor verdwaalde pelgrims maken. Deze etappe vanuit Frankrijk is voor sommigen zo zwaar en ze zijn nog zo onervaren wat lopen betreft dat het een moeilijke start is naar Santiago. Niets is zwaarder dan deze etappe, hier op deze hoogte in de Pyrenëeen kan soms mist en bewolking ontstaan. Als je dan de markering mist, ben je verloren in de bergen.

Groet RIA  top

06-09-2009  14:03

Lieve Ria,

Ik heb veel aan je gedacht. Er komen na het lezen van je ervaringen weer veel herinneringen bij mij boven…geweldig.

You did it again!

Liefs, Myriam

08-09-2009        00:08

Dag Wandelaars,

Spannende dagen.

Op vrijdag 4 september is de nieuwe ploeg in Roncesvalles in de herberg aangekomen om 14 dagen te blijven werken. Het is elke avond in de herberg druk. Er is plaats voor 120 pelgrims, meestal is er maar een enkel bed vrij.

Al twee dagen hangt er een dikke mist met laaghangende bewolking, waar regelmatig een flinke bui uit valt en dan daalt de temperatuur behoorlijk. Als de wind opsteekt waait het soms halverwege de middag de bewolking weg en kan de zon weer doorbreken. Daar hoop ik ook vandaag op want ik loop terug naar Saint Jean Pied de Port in Frankrijk. Na het afscheid met de hospitaleros en terugdenkend aan de  leuke samenwerking vertrek ik. Er is genoeg om tijdens het wandelen aan te denken.

Ik ben nog steeds onder de indruk van de emotie’s van een Zweedse pelgrim die vanochtend tegen 08.00u bij de herberg aankwam. Totaal ontredderd, nat en moe en nauwelijks in staat om te praten. Hij was gisteravond de weg kwijtgeraakt terwijl hij al dicht in de buurt van Roncesvalles was. Hij kon de markering niet meer vinden en is gaan dwalen. Hij heeft de nacht op de berg doorgebracht. De angst die hij had en de opluchting dat hij  nu toch de  goede weg en de herberg gevonden heeft maakt hem heel emotioneel. Hij hangt op de stoel die wij buiten neergezet hebben en geven hem koffie, een stuk brood met kaas en veel schouderklopjes. Ik ben bang dat we een dokter moeten bellen, maar hij wordt weer rustiger en is dankbaar voor alles. Hij zegt wel 20 x thank you. Dan is hij weer instaat om rechtop te gaan zitten en we merken dat het wel goed zal komen met hem.

Dat was al de tweede verdwaalde pelgrim in twee weken tijd.

Onderweg blijft het mistig, nat en behoorlijk fris. Het is geen dikke mist, maar het zijn lage wolkenflarden die niet wegtrekken. Ik kan de weg goed volgen en kom veel pelgrims tegen. Halwegwege de middag kom ik bij de herberg die acht km in de bergen vóór Saint Jean Pied de Port ligt. Ik ben al over de grens in Frankrijk, maar ik red het niet om verder te lopen. Er zijn veel pelgrims die hier blijven en niet verder gaan. Groot is mijn teleurstelling als er gezegd wordt dat er geen bed meer vrij is. Ik kan het niet geloven en ga zelf (via de       achteringang) op de slaapzaaltjes kijken. Er zijn wel nog enkele bedden vrij! Als ik dat doorgeef blijken het reserveringen te zijn en die       pelgrims moeten nog komen. Ze hebben tegen de helling nog zes tweepersoonstentjes staan. Een noodoplossing waar ik absoluut geen zin in heb. Ik bestel maar een glaasje wijn en overweeg wat ik moet doen. Als je naar buiten kijkt zie je de overkant van de berg niet, de mist en regen trekken niet weg. Hier blijven is niet de leukste maar wel de beste optie. In de tent liggen twee extra dekens. Schouderophalend besluit ik te blijven maar ik denk dat ik wel vijf dekens nodig heb om warm te worden en te blijven. Van de warme douche word ik ook niet echt blij: het duurt lang voordat die warm wordt en het douchemuntje is maar voor 5 minuten. Gelukkig… als de nacht eindelijk om is, is het de volgende ochtend mooi helder zomerweer en geniet ik weer volop van deze prachtige indrukwekkende   omgeving in de Pyrenëeen.

En vannacht, zondagavond 6 september om 23.30 u ben ik weer in Schiphol geland.

Allemaal tot ziens in Leusden ik ben weer thuis.

RIA  top