Spaanse belevenissen.

Leusden, 21-3-2020

Hallo allemaal,

Uiteindelijk stap ik om 21.00 u mijn huis in. Heerlijk om er te zijn, alhoewel Los Arcos ook een beetje mijn thuis is.
Onderweg merk ik: wat een verschil met Spanje en Nederland.
Terwijl in Spanje iedereen zich heel strikt houdt aan wat de overheid opdraagt en dus thuis blijft, is de tegenstelling in Nederland heel groot. Niemand (bijna niemand) die handschoenen of mondkapjes draagt. Groepjes die op het station rondhangen en geen gezag voor de politie of verantwoordelijkheid om dat wat opgedragen wordt na te leven. Gewoon op straat lopen, terwijl geadviseerd wordt om thuis te blijven.

Groet, Ria


Los Arcos, 21-3-2020

Hallo allemaal, 

Vanochtend, zaterdag 21 maart, nog even met een natte mop door de herberg (stofzuigers hebben ze hier niet).
Naxto de eigenaar heeft vrij in het weekend en moet de straat schuin oversteken van zijn huis om naar de herberg te gaan, samen met zijn dochtertje van 1.5 jaar. Na 1 minuut al wordt hij aangesproken door de politie die toevallig net op dat moment in deze straat patrouilleert en hij moet zijn dochtertje terug naar huis brengen. Ze zijn echt streng, je mag maar met 1 persoon de straat op en alleen met een geldige reden buiten zijn. Nadat hij tegen mij gezegd heeft dat ik altijd terug mag komen en zijn huis mijn huis is, zo ontzettend ontroerend lief, vertrek ik met mijn huurauto naar Logroño.
Onderweg wordt ik 2 x aangehouden door de politie. Ik moet verklaren waarom ik op straat rijdt, moet mijn vliegticket laten zien en mag doorrijden. In een kantoortje van een bijna leeg treinstation lever ik mijn sleutel in. Ik moet naar het busstation lopen, met handschoenen en mondkapje uiteraard. Iedereen die buiten loopt heeft dat aan.
In de bus naar Bilbao zitten maar 2 mensen, ik en een engels sprekend meisje. In Spanje houdt iedereen zich heel strikt aan de regels van het verbod dat je binnen moet blijven.
Al het personeel, chauffeurs, mensen die buiten lopen (bijna niemand) ze dragen allemaal mondkapjes en hebben plastic handschoenen aan.
In Bilbao loopt er extra personeel met beveiligde kleding en desinfecteerde draagbare containers om de nek op het busstation. Als je opstaat in de wachtruimte wordt onmiddellijk de stoel, de banden van de roltrap (waar je je hand oplegt) gedesinfecteerd.

In de bus, je moet achterin instappen, rood-wit lint dat de eerste vier plaatsen achter de chauffeur vrijhoudt en onderweg weer stopplekken waar iemand instapt die alles weer gaat desinfecteren.

Op het vliegveld is het heel rustig, omdat er enkele bussen uitgevallen zijn waar ik moet overstappen, kom ik op het laatste moment op het vliegveld aan.

En dan , nu gaat mijn hart in mijn keel bonzen, de KLM heeft mijn ticket omgeboekt naar 10 december!!!! Bij de douane mag ik er niet door! Ik moet terug naar de incheque balie en kan op vertoon van paspoort toch nog een boardingpas krijgen voor vandaag 21 maart. Weer terug naar de douane, het is heel heel rustig, ik kan meteen naar de gate om in te stappen.

En we vertrekken.

Een bijna leeg toestel, slechts 12 personen aan boord.
Om half acht landen we in Schiphol. Een half uur later komt op het landelijke nieuws dat er vanaf 20.00u een verbod komt om vanaf Spanje naar Nederland te vliegen.
Ik ben werkelijk op het nippertje terug.
Groet, Ria


Los Arcos, 20-3-2020 

Hallo allemaal,

Het hek is op slot.
De Albergue de peregrinos is Cerrado= gesloten en de hospitalera probeert morgen naar huis te gaan.

Groet, Ria


Los Arcos. 20-3-2020  15:12

Hallo allemaal,

De boete om ongeoorloofd buiten te zijn of om met meer dan 1 persoon in de auto te zitten bedraagt  hier in Spanje € 3.000!! Niet alleen de politie maar ook het leger patrouilleert.

In de supermercado staan dozen met platic handschoenen. Die moet je aantrekken voordat je het winkelwagentje aanraakt en aanhouden totdat je boodschappen in de auto staan en je het karretje weer terugplaatst! Onder strenge controle.
Het laatste nieuws om 13.00u was dat er niet meer naar Nederland gevlogen kan worden. Ze maken het wel spannend voor me.
Gisteren was in Spanje een Nationale Feestdag. San José. De eigenaars Naxto en Kamila hadden vrij en Naxto heeft in de herberg uitgebreid voor mij (ons) gekookt! Op het balkon van de herberg hebben we gegeten. Ze wonen schuin tegenover de achteringang van de herberg, ze hebben net de druivenrank gesnoeid.

Ik heb besloten om 10 april te annuleren, iedereen kan het inschrijfgeld doorschuiven naar een volgende wandeling. Als dat niet mogelijk is neem dan contact met mij op als ik weer thuis ben.

Groet, Ria


Los Arcos, 17-3-2020  21:05

Hallo allemaal, 

Ik zit hier nog steeds in een volkomen geïsoleerd wereldje. Mijn vlucht is gepland op zaterdag 21 maart met de KLM vanaf morgenmiddag kan ik informeren of ik vanaf Bilbāo kan vertrekken. Maar ik moet natuurlijk ook nog met openbaar vervoer in Bilbao zien te komen. Hier zijn alleen supermarkten en apotheken open. En werkelijk nauwelijks iemand op straat. Politieauto's surveilleren dat niemand zonder gegronde reden buiten is.

Wat betreft onze wandeltocht op vrijdag 10 april.
Het dorpshuis in Cothen is gesloten t/m 6 april. Of ze daarna open mogen is nog de vraag. Als dat niet zo is moet onze wandeling gecanceld worden.
Dus pas zekerheid na 6 april.
Groet, RIA


Los Arcos, 16-3-2020  19:07

Hallo allemaal,

Ja zo gaat het in het leven, soms zijn er verrassingen, die je niet van te voren kunt bedenken.
Hier is een totaal uitgaansverbod, en de politie controleert nu dat niemand onnodig op straat is.
De laatste 9 pelgrims die hier op vrijdagavond waren, zijn weg. Slechts 3 personen ( dat was een Amerikaans echtpaar en een Russisch meisje zonder geld) wilden verder. Het meisje kon de terugreis niet betalen. De overigen, Fransen, Spanjaarden en een Sloveniër, de laatste ook met zeer weinig geld) gingen naar huis. Het totale uitgaansverbod is pas vandaag ingegaan (ma 16 maart).
De Primavera caminante, een Internationale 4 daagse in Mallorca is gecanceld. Ik heb dus nu geen directe verplichtingen.
Ik heb alles wat ik nodig heb, behalve gezelschap, maar een leuke kamer, warme douche, een balkon, tuin, supermercado in de buurt. Ik doe 2 x per dag yoga, tai-chi, heb internet, probeer de Spaanse krant te ontcijferen, ik ben heel goed in pizza’s opwarmen, eieren koken, pasta(nudels) met heet water opgieten in een plastic beker.
That’s it.


Los Arcos, 15-3-2020 20:10

Hallo allemaal,

Ik zit in de herberg in Los Arcos, moederziel alleen. Spanje zit helemaal op slot. Alles is gesloten, alle herbergen, hotels, bars, restaurants. Officieel mag ik niet de deur uit, er is een uitgaansverbod, alleen om boodschappen te doen mag je naar buiten. Ik hoop zaterdag 21 maart terug te mogen vliegen. Moet dan misschien 2 weken thuis in quarantaine. Wat bizar allemaal. Ik heb eten en drinken genoeg, een warm bed en warme douche, ik heb een auto gehuurd en ga af en toe toch weg. Er is geen politiecontrole als je rijdt, maar ik beperk alle contacten.
Alles is afgelast ook mijn 4 daagse die eind maart gepland was naar Mallora en ik zag dat jullie ook niet gaat sportwandelen.
Het is zo, ik ben springlevend en gezond en hoop dat te blijven.
Wat de LAW in april betreft, zien we wel tegen die tijd.
Groet, RIA